18 јун, 2016

4 dan (Japanizam 2016)
ČETVRTI DAN: nedelja 03. jul 2016.


Velika sala

13h - Predavanje: “Idoli i anime industrija — međusobni uticaj”

Muzička i anime industrija u Japanu idu ruku pod ruku. Pridružite se diskusiji o njihovom međusobnom uticaju, dok pokušavamo da nađemo odgovore na neka pitanja koja su u rangu "ko je stariji, kokoška ili jaje?" tj. "ko više utiče na koga i zašto?" Pričaćemo o idolima koji snimaju muziku za anime, muzičkim žanrovima u anime muzici, i animeima koji su o muzici i o idolima. Pripremite se i dođite da diskutujemo!

14:30h - Gošća Japanizma: Paszuly, Mađarska

Iz komšiluka nam dolazi Paszuly (čita se Pasulj, i da, znači baš pasulj, što je inače reč koju smo usvojili iz mađarskog), vedra kosplejerka koja je veteran tamošnje scene i čest sudija na brojnim kosplej takmičenjima. Već šest godina se bavi ovim hobijem, a sa podjednakom strašću radi i muške i ženske kostime, uživajući u različitim izazovima, bilo da je reč o nameštanju lažne brade, ili utezanju u korset. Kao svoju užu specijalnost ističe stilizovanje i sređivanje perika.

Pošto je rad s perikama nešto s čime se domaći kosplejeri često muče, Paszuly će održati prezentaciju o nekim korisnim tehnikama i trikovima za friziranje veštačke kose. Ako pažljivo ispratite, pokupićete savete od toga kako se prave anime spajkovi, pa do toga kako vratiti sjaj i upotrebnu vrednost ofucanoj, milion puta nošenoj perici koja izgleda k’o mrtva životinja. Isplatiće se hvatati beleške.

16h - ZATVARANJE SALE

Priprema za kosplej takmičenje. U SALI MOGU DA OSTANU ISKLJUČIVO POSETIOCI SA VIP KARTAMA.

16:10h - Kosplej predocenjivanje (pridžadžing)

Kao i na mnogim svetskim konvencijama, cilj pridžadžinga, koji se kao novina uvodi od ovogodišnjeg Japanizma, jeste da omogući najkvalitetniji šou za publiku, tako što će se na sceni pojaviti najbolji kostimi i najzanimljivije osmišljeni performansi. Prilikom predocenjivanja koje će biti zatvoreno za javnost (osim za posetioce s VIP kartama), žiri će odabrati 25 najboljih takmičara (pojedinci i grupe) koji će potom nastupiti pred publikom.

18h - Kosplej takmičenje

Nedelja popodne rezervisana je za najiščekivaniji događaj svakog Japanizma: kosplej spektakl. Svesni smo da do sad i vrapci znaju šta je kosplej, ali ponovićemo definiciju još jednom: reč je o specifičnom maskenbalu inspirisanom likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, performansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej takmičenje pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.

Nakon uspeha na ChibiConu, primenjujemo sistem ocenjivanja po kome se bira pet najboljih takmičara: Najbolji junior, Najbolji krafting, Najbolje šivenje, Najbolji performans, i Najbolja interpretacija lika. Od četiri seniora, bira se Grand Prix pobednik Japanizma, koga očekuje put u inostranstvo.

20h - Dodela nagrada i svečano zatvaranje Japanizma 2016

Samo bez konfeta, jer teško se čiste.

Amerikana:

13h - Predstavljanje: “Aikido kao veština za 21. vek”

U svom nastanku, cilj borilačkih veština bio je da pripremi borca da savlada protivnika po svaku cenu, odnosno da preživi borbu. Razvojem civilizacije, surova prirodna selekcija zamenjena je ništa manje surovom društvenom selekcijom. Savremeni način života je za borilačke veštine značio promenu cilja od „kako uništiti neprijatelja“ u „kako živeti bolje, potpunije i dostojanstvenije čoveku“.

Kroz kratko predavanje i demonstraciju aikido kluba Centar iz Beograda, posetioci će moći da vide kako izgledaju aikido tehnike, što sa oružjem (drvenim mačevima - bokenima i štapovima - đoovima), što bez oružja, sa jednim i sa više napadača. Pored toga, imaće priliku da se upoznaju sa osnovnim principima aikida i kao borilačke veštine i kao načina življenja.

14:30h - AMV takmičenje - Predstavljanje najboljih

AMV ili anime music video je posebna forma audio i video montiranja u kojoj se kao vizuelna osnova uzimaju scene iz animea i uklapaju se stilski sa odabranom muzikom. Tokom godina, AMV je postao prava umetnička forma, sa autorima koji svoje ideje predstavljaju milionima ljudi.  Zbog velikog interesovanja i odziva AMV takmičenja na ChibiConu, rešili smo da i za Japanizam priredimo jedno nadmetanje AMV autora u veštini. Slušali smo vaše sugestije pa tako će prisutni gledati AMV-ove rađene bez ikakvog ograničenja u formi, sem vremenskog. Naš žiri, sastavljen od pionira srpske AMV scene i pobednika prošlog AMV takmičenja, već mesecima prihvata video snimke takmičara i ocenjuje ih. Na dan takmičenja pogledaćete sve video snimke, proglasićemo pobednike i podeliti im nagrade. Čekamo vas da nam svojim prisustvom uveličate događaj.

15:30h - Predstavljanje: “Japanska kuhinja - umetnost hrane”

Japanska kuhinja - a posebno suši - veliki je izvor radosti svim gurmanima, te nije čudo da u poslednje vreme u Beogradu niče sve veći broj suši restorana i barova. Suši, međutim, nije samo parče sirove ribe na kuvanom pirinču - niti je svejedno kako se sprema, niti kako se konzumira. Uz Uroša iz PlaySushi restorana, koji je zanat ispekao upravo u Japanu, čućemo nešto više o suši umetnosti i bontonu.

16:30h - Gost Japanizma: Petros Malusis, iliti Roriconfan, iliti ThatAnimeSnob, Grčka

U svom drugom obraćanju beogradskoj publici, Rorikonfan-Snob će besediti na temu “šta čini priču kvalitetnom”.

Snob ne veruje da je sve ranopravno kada je reč o umetnosti i zabavi. Smatra da postoje vrlo konkretni elementi koji odvajaju mediokritete od remek-dela, odnosno klasike za pamćenje od prehajpovanih serija koji za nekoliko meseci padaju u zaborav. Snob će sa vama podeliti koji su to elementi što čine narativ kvalitetnim, tako što će sa vama proći kroz primere iz anime istorije.

20:30h - Projekcija: “Imperija leševa”

Režija: Rjotaro Makihara
Produkcija: Wit Studio, 2015
Trajanje: 120 minuta

Film kojim zatvaramo ovogodišnji Japanizam predstavlja zabavnu postmodernističku stimpankovštinu koja besramno zlorabi poznate likove iz književnosti i smešta ih u anime kontekst. Radnja se događa u Evropi 19. Veka: Džon Votson (da, onaj Džon Votson) angažovan je kao tajni agent britanske vlade da ispita neke sumnjive slučajeve. Međutim, Britanska imperija u kojoj Votson živi počiva na radu “frankenštajna” - ljudskih leševa oživljenih veštačkim dušama, koji se zatim eksploatišu kao besplatna radna snaga. Upravo to je omogućilo nezaustavljiv uspon Imperije i industrijsku revoluciju.

Game Space

13-19h - Kežual gejming

Igranje iz zabave

Taverna

13-19 - Bleja u Taverni

Zakuska za sve i pivo za punoletne.

Tokom čitave konvencije:
Sajam

Naš prodajno-izložbeni sajam s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje Japanizma jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća inspirisani Japanom; posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; gostujući izlagači iz inostranstva i eksluzivna ponuda domaćih strip izdavača.

Detaljan katalog Artist Alley izlagača na Japanizmu moći ćete da vidite na našoj Facebook stranici.

Kosplej štand

Deo prostora kod stepeništa na prvom spratu Doma omladine (gde su Amerikana i Klubić) biće u potpunosti izdvojen za kosplej, odnosno za Sakurabaninu kosplej radionicu.

Na štandu će se naći razni rekviziti koji kosplejerima mogu hitno zatrebati (zihernadle, ukosnice), alatke i materijal za hitne intervencije (hot glue gun, superlepak, izolir traka i ostale stvari koje spasavaju glavu kad zatreba), pribor za sređivanje perika i selekcija najosnovnije šminke (paleta boja, crni kreon i lajner, četkice). Biće izloženi i neki impresivni kostimi na lutkama. Imaćemo i profesionalni foto kutak. Takođe će se prodavati aksesoari i kosplej printovi, od čega glavnina prihoda ide za CC Sakurabana i budžet za buduće konvencije i događaje.

Wacom nagradna izložba radova u manga stilu

Jedan od sadržaja koji iz godine u godinu ponavljamo još od prvog Japanizma jeste nagradna izložba za likovne radove u manga stilu. Radovi nam dolaze iz čitave Srbije, a sve više i iz susednih zemalja. Najbolje radove na glavnu temu Japanizma, „Muzika“, očekuju veoma vredne Wacom nagrade i skupa crtačka oprema od našeg glavnog sponzora, a pobednik će imati čast i da dizajnira plakat za Japanizam 2017. Pored ovoga, dodeljivaće se i nagrade za slobodnu temu.

Nagradna izložba kosplej rekvizita

Novina ove godine je takmičenje za najbolje izrađeni rekvizit, iliti prop. Želja nam je da pružimo pet minuta slave onima koji imaju zlatne ruke, ali ne žele da se pojavljuju u kostimu i spremaju nastup za takmičenje na velikoj sceni. Poslati rekviziti će biti izloženi tokom sva četiri dana konvencije, a dva najbolja će biti nagrađena poslednjeg dana.

Izložba radova Marka Stamatovića

Marko Stamatović je profesionalni fotograf iz Kragujevca i osnivač „ Marko Stamatović Studios“ i Kragujevačke Revije Autorskog i Cosplay Kostima a.k.a. KRACK Festa. U okviru svog studija koji se bavi različitim oblastima fotografije, posebna pažnja se pridaje Cinematic fotografiji i izradi autentičnih autorskih kostima. U studijskoj Prop radionici, zajedno sa grupom svojih asistenata na čelu sa Lazarom Stanojevićem, Marko svakodnevno izvodi različite projekte vezane za izradu setova inspirisanih fantastikom i filmskom umetnošću. Zavirite u fantastični svet ovog kreativnog tima na ovogodišnjem Japanizmu 2016.


Karte:
Karte za konvenciju se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima širom Srbije. Takođe je moguće kupiti kartu i preko njihovog sajta Eventim.rs


Belgrade Modern Hostel:
Ukoliko niste iz Beograda, obezbedili smo vam popust na usluge hostela koji se nalazi u blizini Doma omladine Beograda. Belgrade Modern Hostel daje 10% popusta svim posetiocima konvencije. Više informacija možete naći ovde.#japanizam2016

Japanizam 2016:

Нема коментара:

Постави коментар