18 јун, 2016

2 dan (Japanizam 2016)
DRUGI DAN: petak 01. jul 2016.Velika sala:


13h - Predstavljanje: “MondoCon”, Mađarska


Naš strateški partner za ovu godinu (a nadamo se i na duže staze) je konvencija MondoCon u Budimpešti. Ukratko ćemo čuti nešto o organizaciji MondoCona, našim zajedničkim planovima, i regionalnom umrežavanju.


14h - Predavanje: “Visual Kei moda - vruće pantalonice, lanci i katanci''
Eh, ta japanska moda. Kosa k'o iz animea, make-up skill over 9000, dovoljno lanaca i katanaca da vaše zveckanje čuju pre nego što vas vide, i odeća kakvu bi samo mozak na teškim drogama mogao da smisli. To je visual kei moda u jednoj rečenici. Ako volite uske kožne pantalonice, lude frizure i šminku, i osobe teško odredivog pola, ovo je stil na koji treba da obratite pažnju. Ova popularna japanska ulična moda je umnogome najpoznatiji imidž među rok bendovima u Japanu. Međutim, visual kei je termin koji obuhvata mnoge manje poznate podstilove, i na ovom predavanju ćete moći saznati više o njima i o istoriji ovog modnog pravca.


15h - Gošća Japanizma: Dudus, Mađarska


Dudus je jedna zaista posebna kosplej dama - za početak, kada je vide u besprekornim kostimima korpulentnih, bradatih, teško oklopljenih muškaraca, mnogi i ne kapiraju da je dama. Ova kosplejerka iz Mađarske brzo se proslavila jedinstvenim, hrabrim stilom i posebnim smislom za humor. Publici Japanizma će ukratko predstaviti svoj rad, metod kojim bira likove za sebe i opsesiju detaljima na kostimima, a onda će se upustiti u svoje dve omiljene teme: krosplej, ili kako oživeti likove suprotnog pola, i kosplej “na budžetu”, odnosno kako da sa ograničenim novcima, široko dostupnim materijalom i kreativnim idejama napravite vrhunski kostim za male pare.


16:30h - Veterani s vama: “Muzički tobogan: o animeima o muzici i muzici u animeima”


Već tradicionalno, drugog dana Japanizma jedan termin je rezervisan za anime veterane, iliti grupu ciničnih dinosaurusa iz Sakurabane koji uživaju da gunđaju kako je u “njihovo vreme” sve bilo bolje i pametuju o aktuelnoj temi Japanizma. Ovoga puta, sa veteranima iz Sakurabane pretresaćemo muzičke naslove - od klasika poput “Nane” i “Makrosa”, do opskuriteta kao što je “The Legend of Black Heaven” - a pred kraj tribine, učesnici će se osvrnuti i na svoje omiljene anime OST-ove. I obećavamo da niko neće pevati.


18h - Projekcija: “AMV Osam 6.66: Vratit' (ne)ćeš se, Satane”


AMV 8 je svojevrstan fenomen domaće AMV scene, budući da je u pitanju najdugovečniji i najkvalitetniji video rad kratke forme AMV-a. Ono što ga izdvaja od ostalih jeste što je sav izvorni materijal na domaćem jeziku, tako da ćete moći da vidite svoje omiljene animee u kombinaciji sa turbo folkom, Brankom Kockicom, citatima iz domaćih filmova i Sunđer Boba i čime sve ne. U ovom, zvanično šestom ali zapravo devetom delu, učestvovao je veliki broj autora, od starih saradnika iz prvih delova do debitanata koji po veštini kombinovanja ne zaostaju nimalo. Vi se svakako spremite za izdašnu dozu ludila i urnebesa iz studija Pičvajz Pikčers. Vidimo se tamo.


19h - Maraton kratkog metra


Kao mali predah u glavnoj sali, dok se na spratu odvija VIP žurka, posetioci će imati prilike da se opuste uz dve kratkometražna anime serijala.


“Bikini ratnice”, 2015, 12 epizoda po 5 minuta


Četiri žene - Ratnica, Paladinka, Magica i Dark Elfica - dobijaju zadatak da spasu svet, odevene samo u svoje bikini oklope, u ovoj komediji koja se duhovito sprda sa svim FRP-RPG klišeima, pri tom uredno isporučujući obdareni fan servis.
*Ova projekcija je namenjena starijima od 14 godina.


“Ona i njen mačak”, 2016, 4 epizode po 8 minuta


Inspirisana kultnim kratkim filmom Makoto Šinkaija, serija - kao što joj naslov kaže - prati život jedne studentkinje i njenog mačka. Iz perspektive mačka.


20:30h - Projekcija: “Gospođica Hokusai”


Režija: Keići Hara
Produkcija: Production I.G, 2015
Trajanje: 90 minuta


Poznati studio I.G. nam donosi anime film rađen po mangi autorke Hinako Suguira koji je već osvojio pregršt nagrada (uključujući i nagradu žirija na priznatom festivalu u Anesiju). Zaplet se odigrava u osmanaestovekovnom Japanu i fokusira na O-Ei , ćerku slavnog umetnika Hokusaia (koji je ne samo autor verovatno svetski najpoznatije slike „Veliki talas“, već je i uveo termin „manga“ u upotrebu). O-Ei je i sama bila slikarka i kroz niz labavo povezanih narativnih epizoda pratimo njenu sudbinu, sličnu mnogim drugim umetnicama koje su zauvek ostale u senci muškaraca u svom životu. Film verno dočarava atmosferu u Edou za vreme šogunata i život žene koja je svojim talentom i temperamentom iskakala iz prihvaćenih društvenih okvira tog vremena.
Amerikana:


14h - Predstavljanje: “Moje iskustvo sa studija u Japanu”


Kao i svake godine, na Japanizmu ćemo imati prilike da čujemo prezentacije studenata dobitnika MEXT stipendije Vlade Japana, koji su ostvarili san koji deli većina posetilaca Sakurabaninih događaja – neko vreme su živeli u Japanu.

15:30h - Darkwood - Promocija novog manga izdanja na srpskom jeziku: “Death Note”


Naš dugogodišnji prijatelj, izdavačka kuća Darkwood koja je domaće japanofile zauvek zadužila time što je  krenula da redovno objavljuje popularne manga naslove, sa publikom Japanizma želi da podeli priču o svom najnovijem poduhvatu. Neposredno pre konvencije, procurelo je da se radi o “Death Note” - iliti “Beležnica smrti” - kultnoj šonen mangi koja je ostvarila ogroman uticaj na tok i trendove japanske izdavačke industrije. Ekipa Darkwooda će vam predočiti svoje izdavačke planove za ovu mangu, a možda vam uspe da ih pitate i za planove za budućnost!


16h - Predstavljanje: “Između Istoka i Zapada - Srbija”, Ori Cosplay international


Ori, vođa prvog zvaničnog srpskog profesionalnog tima kosplejera priča o iskustvima koja su obeležila dvogodišnjicu u kosplej zajednici planete. Od viralne senzacije, do ustoličenog brenda koji je prepoznat kako u Aziji, tako i u SAD, čućete kako je Ori Cosplay postao ime koje potpisuje saradnju sa internacionalnim organizacijama.


17h - Predstavljanje: “Upoznajte se sa sinhronizacijom”, RapidDub Studio


RapidDub, domaći fanovski studio za sinhronizaciju čiji rad stiče sve veću vidljivost i priznanje, predstaviće svoj rad nešto detaljnije na ovom Japanizmu. Ova grupa entuzijastičnih momaka i devojaka najpre će ispričati ko su, kako su počeli s radom, i kako izgleda proces sinhronizacije. Izneće svoja mišljenja i iskustva sa domaćim studijima, kao i to gde Srbija “stoji” u odnosu na evropske trendove u sinhronizaciji. Konačno, baviće se “konkretnim” stvarima vezanim za glasovnu glumu - od demonstracije trasnformacije glasova, do uživljavanja u lika i vokalnog prenošenja osećanja, uz neke savete za potencijalne buduće članove.


18h - Anime Dub Game


Još interaktivnog sadržaja u Amerikani! Taman nakon RapidDub prezentacije, čeka vas Anime Dub Game. Dakle, da li ste nekada isključivali zvuk tokom gledanja reprize neke serije, i do suza nasmejali druge izmišljajući nove replike za likove? Smatrate da je dub "Ghost Stories" remek-delo u ovakvom kreativnom lupetanju? Obožavate dosetljivost YouTube hitova poput “Dragon Ball Abridged” ili “Hellsing Abridged” - ili domaći uradak “Bobo smrade”? Onda, napravite svoj tim od troje ljudi i obavezno se oprobajte u ovoj igri - naterajte publiku da popada sa stolica!


Hol ispred Velike sale


16h - Art džem


U holu ispred bioskopske sale vas čeka neobično takmičenje u crtanju- brzinsko! Bićete u prilici da na licu mesta zadatog manga lika predstavite u određenoj pozi  ili situaciji, u trci sa vremenom i urnebesnim zadacima. Naši predavači manga radionice će biti tu da vas ohrabre, a najveštiji i najmaštovitiji će biti i prikladno nagrađeni.
Game Space


13-13:30h - Kežual gejming


Pripreme za turnire i igranje iz zabave


14h - Turnir: “Street Fighter 5”


14:30h - Turnir: “One Piece: Burning Blood”

Taverna


13-18:30h - Bleja u Taverni


Zakuska za sve i pivo za punoletne.


19:30h - VIP žurka

Za posetioce s VIP kartama, kao i za sve naše ekskluzivne goste, biće upriličen posebna žurka u Taverni, sa druženjem, posluženjem i mejdicama, jer izeš žurku bez mejdica.Tokom čitave konvencije:
Sajam

Naš prodajno-izložbeni sajam s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje Japanizma jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća inspirisani Japanom; posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; gostujući izlagači iz inostranstva i eksluzivna ponuda domaćih strip izdavača.

Detaljan katalog Artist Alley izlagača na Japanizmu moći ćete da vidite na našoj Facebook stranici.

Kosplej štand

Deo prostora kod stepeništa na prvom spratu Doma omladine (gde su Amerikana i Klubić) biće u potpunosti izdvojen za kosplej, odnosno za Sakurabaninu kosplej radionicu.

Na štandu će se naći razni rekviziti koji kosplejerima mogu hitno zatrebati (zihernadle, ukosnice), alatke i materijal za hitne intervencije (hot glue gun, superlepak, izolir traka i ostale stvari koje spasavaju glavu kad zatreba), pribor za sređivanje perika i selekcija najosnovnije šminke (paleta boja, crni kreon i lajner, četkice). Biće izloženi i neki impresivni kostimi na lutkama. Imaćemo i profesionalni foto kutak. Takođe će se prodavati aksesoari i kosplej printovi, od čega glavnina prihoda ide za CC Sakurabana i budžet za buduće konvencije i događaje.

Wacom nagradna izložba radova u manga stilu

Jedan od sadržaja koji iz godine u godinu ponavljamo još od prvog Japanizma jeste nagradna izložba za likovne radove u manga stilu. Radovi nam dolaze iz čitave Srbije, a sve više i iz susednih zemalja. Najbolje radove na glavnu temu Japanizma, „Muzika“, očekuju veoma vredne Wacom nagrade i skupa crtačka oprema od našeg glavnog sponzora, a pobednik će imati čast i da dizajnira plakat za Japanizam 2017. Pored ovoga, dodeljivaće se i nagrade za slobodnu temu.

Nagradna izložba kosplej rekvizita

Novina ove godine je takmičenje za najbolje izrađeni rekvizit, iliti prop. Želja nam je da pružimo pet minuta slave onima koji imaju zlatne ruke, ali ne žele da se pojavljuju u kostimu i spremaju nastup za takmičenje na velikoj sceni. Poslati rekviziti će biti izloženi tokom sva četiri dana konvencije, a dva najbolja će biti nagrađena poslednjeg dana.

Izložba radova Marka Stamatovića

Marko Stamatović je profesionalni fotograf iz Kragujevca i osnivač „ Marko Stamatović Studios“ i Kragujevačke Revije Autorskog i Cosplay Kostima a.k.a. KRACK Festa. U okviru svog studija koji se bavi različitim oblastima fotografije, posebna pažnja se pridaje Cinematic fotografiji i izradi autentičnih autorskih kostima. U studijskoj Prop radionici, zajedno sa grupom svojih asistenata na čelu sa Lazarom Stanojevićem, Marko svakodnevno izvodi različite projekte vezane za izradu setova inspirisanih fantastikom i filmskom umetnošću. Zavirite u fantastični svet ovog kreativnog tima na ovogodišnjem Japanizmu 2016.


Karte:
Karte za konvenciju se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima širom Srbije. Takođe je moguće kupiti kartu i preko njihovog sajta Eventim.rs


Belgrade Modern Hostel:
Ukoliko niste iz Beograda, obezbedili smo vam popust na usluge hostela koji se nalazi u blizini Doma omladine Beograda. Belgrade Modern Hostel daje 10% popusta svim posetiocima konvencije. Više informacija možete naći ovde.


#japanizam2016

Japanizam 2016:

Нема коментара:

Постави коментар