18 јун, 2016

1 dan (Japanizam 2016)Japanizam 2016

PRVI DAN: Četvrtak 30. jun 2016.Velika sala


13h - “Devojka koja je skakala kroz vreme” - projekcija fanovske sinhronizacije na srpskom jeziku


RapidDub FanDub Studio, predstavlja sinhronizaciju filma "Devojka koja je skakala kroz vreme", kultnog ostvarenja reditelja Mamorua Hosode. Cilj RapidDub Studija je da predstavi anime kulturu na najbolji način, kroz srpski jezik i glasovnu glumu - hobi, nekima i posao, koji je svim članovima toliko drag. Ove godine grupa je glasanjem i razmatranjem opcija izabrala ovaj film. Uloge su podeljene među članovima po dogovoru najiskusnijih u grupi, odradio se prevod, a zatim snimljeno u kućnim "do it yourself studijima" ("kod Vuka" "kod Make" i "kod Nere"). Montažersku magiju učinio je Luka i završno delo nastalo iz velikog truda i rada je pred vama.


15h - Predavanje: “Vocaloid 2: User or Used?”


Među nama verovatno više nema onih koji ne znaju ko su, odnosno šta su Vokaloidi. Planetarno su poznati zahvaljujući jedinstvenom spoju svoje originalne namene - digitalnog komponovanja i simpatičnih animiranih personifikacija glasovnih baza. Zahvaljujući muzičkom sadržaju, ove virtuelne zvezde su vrlo lako servirale svoje čari širom sveta. Međutim, kako svoju popularnost duguju prevashodno talentovanim otakuima koji su pisali pesme za ove pevajuće softvere, nameće se pitanje, da li je Vokaloid zapravo moćno sredstvo za lako stvaranje muzike, ili samoodrživa mašina za komercijalizaciju samih korisnika.


16:30h - Promocija knjige “MANGA brzi kurs” Mine Petrović


Pod okriljem izdavača Darkwood, stiže nam potpuno specijalizovan udžbenik za samostalno učenje crtanja manga likova i stripova. Svetski priznati ilustrator, YouTube persona, kao i predavač manga radionice udruženja Sakurabana Beograd, Mina Petrović vam u ovom udžbeniku pokazuje tajne crtanja ovim stilom, za apsolutne početnike. Iako su namenjene početnicima, lekcije mogu koristiti i već iskusni crtači koji žele da osveže svoje znanje ili se unaprede. Udžbenik je doživeo svetski uspeh i veliki broj izdanja na više jezika (engleski, francuski, kineski), a sada imamo priliku da ga sa ponosom predstavimo i domaćoj publici. Za sve one koji tokom promocije na "Japanizmu" budu kupili primerak knjige, na poklon će dobiti i poster autorke.


17:30h - ZATVARANJE SALE


Praznimo Bioskopsku salu radi priprema za program koji sledi.


19h -  Svečano otvaranje


Govorancije. Nećemo da ugnjavimo, obećavamo.


19:20h - Modna revija


Četvrtak uveče tradicionalno je rezervisan za smotru kreatora koji su svoje kolekcije sastavili inspirisani Japanom, bilo njegovom vekovnom tradicijom, bilo futurističkim šarenilom Harađukua. Na Japanizmu 2016, predstaviće nam se sledeći kreatori i brendovi:


~ MAstuffARI torbe. Kolekcija od četiri torbe i jednog ruksaka inspirisana je geometrijskim oblicima i gotik stilom, a jednostavne linije i oštri uglovi su njihova osnovna karakteristika.


~ Danny Kovačević Dizajn nam predstavlja kolekciju korseta rađenih od različitih materijala kao što su veštačka koža, saten i keper, najviše u crnoj i ljubičastoj boji. Modeli su alternativnog karaktera, kombinacija ratničkog i ženstvenog, a namenjeni su damama nesvakidašnje mašte i slobodnijeg duha.


~ Sestre Ankoku, Katarina i Sofija, donose nam kolekciju savremene japanske mode, od buntovničkih, rokerskih muških autfita, do lepršavih i nežnih lolita haljina. Inspiracija za ovu mini kolekciju su same sestre: njihova bliskost u zajedničkom radu, ali i razlika u ukusima kada je reč o japanskoj muzici i modi.


~ Anđelika Šugić prikazaće nam kolekciju modela od viskoze i pamuka, nazvanu “Geisha Therapy”. Modeli su inspirisani kimono linijama i elegancijom gejši. Ideja kolekcija počiva na izgradnji nove modne kulture na ovim prostorima, inspirisane tradicionalnom nošnjom Japana.


~ Diznijeve princeze su večita insiracija mnogima, tako da je i Ljubica Dolašević svoje kreacije prilagodila poznatim i omiljenim lepoticama našeg detinjstva. Haljine iz različitih epoha, raskošne i otmene, sa mnoštvom detalja za tren oka će vas odvesti na putovanje kroz najlepše bajke koje svi toliko volimo.


20:30h - Projekcija filma: “Dečak i Zver”


Režija: Mamoru Hosoda
Produkcija: Studio Chizu, 2015
Trajanje: 120 minuta


Mamoru Hosoda s punim pravom važi za jednog od najkvalitetnijih anime stvaralaca danas, a njegovi bioskopski filmovi zasluženo stiču kultni status među publikom. Evo i jedne zanimljive činjenice - otkako Sakurabana počela sa radom, svi Hosodini filmovi su se prikazivali u okviru Japanizma: “Devojka koja je skakala kroz vreme” 2008. godine (i ovog leta, ali sinhronizovano), “Letnji ratovi” 2010, i među gledaocima obožavana “Vučja deca” 2013. Stoga nam je posebno zadovoljstvo da domaćoj publici predstavimo najnovije Hosodino delo.


“Dečak i Zver“ je priča o odrastanju koja prati Kjutu, nesrećnog i neprilagođenog dečaka iz sveta ljudi i Kumatecua, usamljenu Zver iz paralenog univerzuma. Kumatecu sasvim neočekivano i prilično nevoljno postaje staratelj i učitelj mladom Kjuti. Veza između njih, iako često veoma burna, vremenom postaje sve jača i nadvladava samoću koja ih je ceo život pratila. Njihov susret je početak jedne avanture koja prevazilazi granice mašte…
Amerikana


13h - Akademski blok - predavanje: “Slika kod Dostojevskog, reč kod Kurosave”


Da li volite stvaralaštvo autora kao što su Dostojevski i Kurosava? Da li vas zanima film? A roman? Da li vam je zanimljivo kako se priče i ideje iz književnosti „prebacuju” u drugi umetnički medij, film? Ukoliko vas je ijedno od ovih pitanja podstaklo na razmišljanje, predavanje na temu transpozicije moglo bi da vam predstavlja jedno zanimljivo iskustvo. Luka Kurjački se u svom master radu, kojim je završio studije Teorije dramskih umetnosti na FDU, bavio time kako je ideja-okosnica narativa romana „Idiot” - velemajstora proze Fjodora Dostojevskog - preneta i prikazana pokretnim slikama i zvukom u istoimenom filmu senseija Akire Kurosave. Ovom prilikom, predstaviće publici svoje zaključke.


14h - Akademski blok - tribina: “Opasne veze: anime, (robo)ženskost i tehnologija”


Svet animea gusto je naseljen brojnim ljudskim, neljudskim i post-ljudskim bićima, za koja veze tela i tehnologije igraju važnu ulogu. Pol/rod glavnih protagonista i protagonistkinja različitih anime ostvarenja važan je za oblikovanje radnje, ali i utiče na profil žanra u širem smislu: dozvoljavajući da se pod okriljem mašte konvencionalne rodne uloge prevaziđu ili olabave ujedinjenjem sa različitim vrstama tehno-proteza i interfejsa, anime služi kao prostor ispitivanja drugačijih modela bivanja rodom, uvek na granici između zbilje i utopije. Ženski roboti, androidi, kiborzi, mecha pilotkinje i druga, slična tehno-posredovana bića, prikazuju kako danas zamišljamo rodne identitete u sprezi sa tehnologijom, i na koji način se ustaljene ideje o tome šta znači biti žena ili muškarac reprodukuju, preispituju, ali i odbacuju u žanru fantastike. Da li se negde duboko u humanoidnoj mašini skriva pol, ili „biti žena“ postaje samo konvencionalni označitelj, u susretu sa mašinskim i drugim ekstenzijama ljudskosti? (“I feel confined, only free to expand myself within boundaries”, što bi rekla Major Kusanagi)


15:30h - Gost Japanizma: Petros Malusis, iliti Roriconfan, iliti ThatAnimeSnob, Grčka


Već više decenija, Roriconfan - negde poznat i kao ThatAnimeSnob - žari i pali internet anime zajednicom, objavljujući recenzije, rentujući, debatujući, edukujući fanove i (ne)zasluženo hejtujući industriju. Kultni status stekao je upravo zbog svojih oštrih stavova i opsesivnog poznavanja industrije, a sledbenika koji za svaki novoizašli naslov prvo pogledaju šta će on da kaže ima u čitavom svetu.


Japanizam 2016 retka je prilika da Roriconfana-Snoba sretnete uživo, i to u okviru dva različita izlaganja. Tribina zakazana za četvrtak naslovljena je “Kako se anime menjao tokom godina”. U okviru tribine, Roriconfan će predstaviti kako se percepcija animea za njega menjala tokom godina, i kako se vremenom počeo osećati otuđeno od ovog medija, u odnosu na dane kada je postao anime fan. Čeka nas put kroz nostalgiju i retrospektivnu analizu, tokom koga ćemo se osvrnuti na razloge za promene u industriji, ali i na to kako se mentalitet anime fanova menjao tokom decenija.


17h - Anime Speed Debating


Hteli ste više interaktivnog sadržajana Japanizmu? Tu smo da ispunimo vaše želje. Ove godine će desetoro učesnika moći da brzopotezno prodiskutuje (i/ili posvađa se) na razne anime teme u okviru nove igre - Anime speed debating! Upoznajte nove ljude, pronađite (ne)istomišljenike i dobro se zabavite ćaskajući o svima bliskim, poznatim anime naslovima - ili pak objasnite svetu koji nepoznati anime naslovi zaslužuju više pažnje. A za one koji žele da pričaju, ali ne znaju o čemu, spremićemo predloge za teme!
Ako imate neke goruće teme iz anime sveta, ili ako jednostavno želite da proćaskate sa nekim novim ljudima, svratite u Amerikanu!
* Prijavljivanje za učešće u igri se odvija na licu mesta, 10 minuta pre početka.


Game Space


13-21h - Kežual gejming


Pripreme za turnire i igranje iz zabave


Taverna


13-21h - Bleja u Taverni

Zakuska za sve i pivo za punoletne.

Tokom čitave konvencije:
Sajam

Naš prodajno-izložbeni sajam s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje Japanizma jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća inspirisani Japanom; posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; gostujući izlagači iz inostranstva i eksluzivna ponuda domaćih strip izdavača.

Detaljan katalog Artist Alley izlagača na Japanizmu moći ćete da vidite na našoj Facebook stranici.

Kosplej štand

Deo prostora kod stepeništa na prvom spratu Doma omladine (gde su Amerikana i Klubić) biće u potpunosti izdvojen za kosplej, odnosno za Sakurabaninu kosplej radionicu.

Na štandu će se naći razni rekviziti koji kosplejerima mogu hitno zatrebati (zihernadle, ukosnice), alatke i materijal za hitne intervencije (hot glue gun, superlepak, izolir traka i ostale stvari koje spasavaju glavu kad zatreba), pribor za sređivanje perika i selekcija najosnovnije šminke (paleta boja, crni kreon i lajner, četkice). Biće izloženi i neki impresivni kostimi na lutkama. Imaćemo i profesionalni foto kutak. Takođe će se prodavati aksesoari i kosplej printovi, od čega glavnina prihoda ide za CC Sakurabana i budžet za buduće konvencije i događaje.

Wacom nagradna izložba radova u manga stilu

Jedan od sadržaja koji iz godine u godinu ponavljamo još od prvog Japanizma jeste nagradna izložba za likovne radove u manga stilu. Radovi nam dolaze iz čitave Srbije, a sve više i iz susednih zemalja. Najbolje radove na glavnu temu Japanizma, „Muzika“, očekuju veoma vredne Wacom nagrade i skupa crtačka oprema od našeg glavnog sponzora, a pobednik će imati čast i da dizajnira plakat za Japanizam 2017. Pored ovoga, dodeljivaće se i nagrade za slobodnu temu.

Nagradna izložba kosplej rekvizita

Novina ove godine je takmičenje za najbolje izrađeni rekvizit, iliti prop. Želja nam je da pružimo pet minuta slave onima koji imaju zlatne ruke, ali ne žele da se pojavljuju u kostimu i spremaju nastup za takmičenje na velikoj sceni. Poslati rekviziti će biti izloženi tokom sva četiri dana konvencije, a dva najbolja će biti nagrađena poslednjeg dana.

Izložba radova Marka Stamatovića

Marko Stamatović je profesionalni fotograf iz Kragujevca i osnivač „ Marko Stamatović Studios“ i Kragujevačke Revije Autorskog i Cosplay Kostima a.k.a. KRACK Festa. U okviru svog studija koji se bavi različitim oblastima fotografije, posebna pažnja se pridaje Cinematic fotografiji i izradi autentičnih autorskih kostima. U studijskoj Prop radionici, zajedno sa grupom svojih asistenata na čelu sa Lazarom Stanojevićem, Marko svakodnevno izvodi različite projekte vezane za izradu setova inspirisanih fantastikom i filmskom umetnošću. Zavirite u fantastični svet ovog kreativnog tima na ovogodišnjem Japanizmu 2016.


Karte:
Karte za konvenciju se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima širom Srbije. Takođe je moguće kupiti kartu i preko njihovog sajta Eventim.rs


Belgrade Modern Hostel:
Ukoliko niste iz Beograda, obezbedili smo vam popust na usluge hostela koji se nalazi u blizini Doma omladine Beograda. Belgrade Modern Hostel daje 10% popusta svim posetiocima konvencije. Više informacija možete naći ovde.

#japanizam2016

Japanizam 2016:

Нема коментара:

Постави коментар