31 мај, 2016

Kosplej pravila Japanizam 2016I - OPŠTA PRAVILA:

1. Učešće na kospleju dozvoljeno je svima, od 7 do 107 godina. Međutim, da bi bili u konkurenciji za glavne nagrade, učesnici moraju biti punoletni.

2. Zabranjeno je izražavanje diskriminatornih ili uvredljivih stavova, na osnovu rasne ili nacionalne pripadnosti, pola, seksualne orijentacije, fizičkog izgleda, invaliditeta, itd.

3. Kosplejeri imaju besplatan ulaz na poslednji dan Japanizma.

4. Svi kosplejeri se obavezuju da će sarađivati sa Sakurabanom u najboljem interesu poštenog takmičenja i dobrog spektakla za publiku. Svako neprilično ponašanje – kašnjenje, bezobrazluk, prepucavanje između takmičara i ostali momenti kada se neko može poneti kao kreten – biće odgovarajuće sankcionisano, uključujući mogućnost diskvalifikacije.

5. Nije dozvoljeno penjati se i silaziti na scenu na svoju ruku – kosplejeri će koristiti samo dozvoljene ulaze i izlaze, i pratiće uputstva Sakurabane.

6. Sakurabana i njeni partneri mogu koristiti fotografije i snimke takmičara za svoje promotivne potrebe, bez finansijske naknade.

II - KOSTIMI:

7. Dozvoljeno je izabrati lika iz BILO KOG kopirajtovanog fandoma – uslov je da lik ima zvaničan, autorskim pravima zaštićen izgled.

8. NIJE dozvoljen originalan kostim, kostim na osnovu fan arta, ili interpretativni kosplej (promena pola željenom liku, mešanje fandoma, stilske intervencije ili ljudske verzije likova koji nisu ljudi).

9. JESTE dozvoljeno raditi likove iz knjiga, pod uslovom da ste kostim zasnovali na zvaničnim ilustracijama.

10. Iako je promena pola lika (genderswap) zabranjena, JESTE dozvoljeno raditi lik suprotnog pola (crossplay).

11. Kostim mora biti ručno napravljen. Takmičar mora da samostalno izradi barem 60% kostima. Dozvoljeno je imati pomagače, pa čak i plaćenu pomoć, dokle god ste vi glavni majstor, i upoznati ste s tehničkom stranom izrade kostima.

12. Dozvoljeno je koristiti kupovne elemente – odeću, propove, itd. – ali isključivo pod uslovom da ste ih, srpski rečeno, upotrebili kao osnovu i kastomizovali tako da ih rođena majka ne prepozna.

13. Kupljeni predmeti koji ne moraju da se kastomizuju su perike (mada je adekvatno friziranje poželjno), obuća (iako nije loše dodati odgovarajuće detalje) i sočiva.

14. Kostim premijeru mora doživeti na Japanizmu 2016.

III - PERFORMANS:

15. Nastup može da traje najviše 2 minuta za solo takmičare, odnosno 3 minuta za grupe.

16. Pripreme za izlazak na scenu mogu trajti najviše 30 sekundi.

17. Kada završite, morate se povući sa scene za najviše 30 sekundi.

18. Od scenskih efekata, možete koristiti samo one koji su na raspolaganju u okviru Doma omladine – sve što ne podrazumeva najosnovnije svetlosne efekte (na primer, dimnu mašinu), morate obezbediti sami.

19. U svojoj kosplej prijavi MORATE tačno navesti da li su vam potrebni svetlosni efekti i kada u toku nastupa, kako bi tehničari mogli da se pripreme.

20. Tokom nastupa, možete imati muzičku podlogu (audio fajl u mp3 formatu koji ćete poslati kada se budete prijavljivali za kosplej), kao i sliku svog lika projektovanu na pokretno platno sa leve strane scene. NEMA mogućnosti za korišćenje video podloge. Za audio fajlove, radi maksimalnog kvaliteta zvuka, preporučujemo da NE koristite YouTube ripove, jer tonski zapis nije dovoljno dobar.

21. Tokom nastupa, imate pravo na pomoć jednog ličnog asistenta, ILI jednog ličnog asistenta i jednog volontera, ILI dvoje volontera. Ovo važi za jednu osobu – u grupnom nastupu, svako ima pravo na svog asistenta. Prijavljeni asistenti imaju besplatan ulaz na poslednji dan Japanizma.

22. ZABRANJENO je koristiti pravo oružje, pirotehničke efekte, hemijske preparate, i metalne mačeve čak i ako su tupi.

23. Nastup MORA BITI PRILAGOĐEN PUBLICI SVIH UZRASTA i ne sme sadržati 18+ elemente.

24. Ako vaš nastup podrazumeva scenografiju, onda ta scenografija mora da bude lako prenosiva i rasklopiva, tako da se brzo može uneti i izneti sa scene. Scenografija može da ima širinu do 2m, visinu do 2,5m i dubinu do 2m.

25. Sakurabana nije odgovorna za bilo kakve moguće nesreće koje vam se mogu dogoditi tokom nastupa, kao i za štetu koju ste time izazvali.

26. Sakurabana ima pravo da diskvalifikuje takmičare koji se ne pridržavaju bezbednosnih pravila.

IV - PREDOCENJIVANJE – PRIDŽADŽING:

27. Kao i na mnogim svetskim konvencijama, cilj pridžadžinga, koji se kao novina uvodi od ovogodišnjeg Japanizma, jeste da omogući najkvalitetniji šou za publiku, tako što će se na sceni pojaviti najbolji kostimi i najzanimljivije osmišljeni performansi.

28. U nedelju ujutro, takmičari će se pojaviti na razgovoru sa žirijem koji će biti ZATVOREN za publiku. Tačno vreme pridžadžinga biće objavljeno blagovremeno.

29. Tokom ovog razgovora sa žirijem, takmičari će odgovarati na pitanja o IZRADI svog kostima, i DETALJNO ĆE OPISATI NASTUP.

30. Na osnovu procene kvaliteta kostima i opisa nastupa, žiri će odabrati 25 takmičara koji će imati prilike da se prikažu na sceni (otprilike, 20 pojedinaca i 5 grupa – ovaj odnos se može menjati u zavisnosti od ponuđenog kvaliteta).

V - OCENJIVANJE:

31. Kosplej se ocenjuje na osnovu sledećih kriterijuma:
a) PERFORMANS – koliko ste uspeli da publiku zabavite i impresionirate tokom nastupa
b) TEHNIČKI ASPEKTI – koliko je kostim dobro sastavljen, koliko detalja ima, koliko je složen, itd.
c) SLIČNOST LIKU – koliko ste prosto fizički uspeli da „skinete“ lika do poslednjeg detalja i kanališete ga iznutra, na osnovu referentnih fotografija

26. Dodeljuje se pet nagrada:
a) NAJBOLJI JUNIOR – najbolji takmičar do 18 godina
b) NAJBOLJI KRAFTING – najbolji oklop ili sličan kostim izrađen krafting tehnikama
c) NAJBOLJE ŠIVENJE – najkvalitetnije sašiven kostim
d) NAJBOLJI PERFORMANS – najzabavniji scenski nastup
e) NAJBOLJA INTERPRETACIJA LIKA – najupečatljivije oživljen lik, po fizičkoj sličnosti i glumačkoj komponenti

27. Od četiri seniorske nagrade, bira se GRAND PRIX Japanizma – pobednika očekuje put u inostranstvo, sa drugim posebnim počastima. Svi detalji biće objavljeni naknadno.

Нема коментара:

Постави коментар