17 јун, 2014

Japanizam 2014: Program za prvi dan


DAN PRVI: ČETVRTAK, 4. JUL

Bioskopska sala Doma omladine
13:30h – Projekcija filma: „Hal“
Režija: Rjotaro Makihara
Produkcija: Wit Studio
Trajanje: 50 minuta
Film kojim otvaramo program na ovogodišnjem Japanizmu je jednočasnovni šođo anime „Hal“ koji je pažnju svetske publike privukao romantičnom pričom o ljubavi, prolaznosti i borbi da se prevaziđe lična tragedija, a sve upakovano u uvek popularnu Sci-Fi dilemu da li je moguće da robot razvije ljudska osećanja.
Glavna junakinja Kurumi živi u zabačenom gradiću duboko u japanskoj provinciji. Njen verenik je tragično nastradao u nedavnoj avionskoj nesreći, a Kurumi ne može da se pomiri sa gubitkom i nastavi sa svojim životom. Da bi je sprečili da potpuno potone u depresiju, lekari joj kao meru terapije upućuju robota po imenu Hal, koji je programiran da izgleda, zvuči i ponaša se kao Kurumin pokojni verenik. Kako vreme prolazi, Hal se sve više uživljava u poverenu mu ulogu, boreći se da razume Kurumina osećanja, a stvari počinju da se komplikuju kada na površinu isplivaju tajne iz prošlosti nesrećne devojke i njenog pokojnika.
Sprem'te maramice, bolje je da budu pri ruci – kako bolje da pripremimo publiku na četiri dana lude zabave nego da joj priredimo emotivni šok.
15h – Susret s izdavačima: Darkwood i Festina Lente
Prošlo je tačno godinu dana otkako je na prošlogodišnjem Japanizmu najavljen događaj koji će zauvek promeniti domaću strip scenu: najzad su se i kod nas po prvi put pojavile i mange na srpskom jeziku. Festina Lente je objavila pseudopolitičku distopiju „Ikigami“ Motoro Masea, dok je Darkwood izašao sa čak tri naslova – pored kraćeg horora „Uzumaki“ iz pera Đunđi Itoa, tu su i dva šonen giganta, „Naruto“ Masaši Kišimotoa, i „One Piece“ Eićira Ode. Godinu dana kasnije, predstavnici ovih izdavačkih kuća podeliće sa publikom svoje utiske o prvim manga koracima na srpskom tržištu, a nadamo se da ćemo čuti ponešto i o njihovim budućim planovima i naslovima kojima  se možemo radovati.
16:30h – Predavanje: Leiđi Macumoto
Stari Sakurabanin prijatelj i saradnik Nenad Scarfinger Grujić, dosad poznat po svom radu na humorističkom serijalu AMV 8 i projektu Anime Lektira, prihvatio se zadatka da vam približi lik i delo jednog od najomiljenijih autora prve generacije anime fanova. U pitanju je Leiđi Matsumoto, najpoznatiji po svojim serijama o „Kapetanu Harloku“, „Galaktičkom Ekspresu“ i „Milenijumskoj Kraljici“. Osim njegove biografije i filmografije, čućete par reči o njegovim najpopularnijim likovima, motivima koji prožimaju svako njegovo delo i uticajima na generaciju odraslu sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, među kojima su i trenutno veoma uticajne glave, poput francuske konceptualne pop grupe Daft Punk. Nadamo se da ćete uživati i naučiti par stvari o jednom od najznačajnijih anime autora koga današnje generacije jedva da pamte.
19h     -     S V E Č A N O     O T V A R A N J E    J A P A N I Z M A
19:20h - Modna revija
Otvaranje Japanizma podrazumeva glamur i pompu, odnosno sada već tradicionalni zajednički modni defile nezavisnih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu. Bićete u prilici da vidite odeću i nakit najrazličitijih stilova, a ukoliko vam nešto posebno zapadne za oko, ne zaboravite da će neki od ovih dizajnera imati svoj prodajni štand na Artist Alley sajmu. Na modnoj reviji, predstaviće vam se sledeći kreatori i brendovi:
Danny Kovačević Design
Ženska kolekcija Deni Kovačević inspirisana je mangom, japanskim stripom. Namenjena je za sezonu jesen/zima. Manga obiluje najrazličitije kreiranim kostimima koji inspirišu i podstiču maštu, kako modnog stvaraoca, tako i onih koji će odeću nositi. Kolekcijom dominiraju mantili i prsluci specifičnog izgleda i kroja, pa su predviđeni za ljude slobodnijeg duha i nesvakidašnje maste. Mogu se nositi u svim prilikama i alternativnog su karaktera. Modeli su, uprkos neobičnim formama, izuzetno funkcionalni, a boje koje preovlađuju su crna, siva i ljubičasta.
Katty Ankoku
Kako Keti sama kaže, njena kolekcija muške mode je nastala u hodu, dok je koračala kroz hladne, mračne ulice zimskog Beograda u ritmu svoje omiljene muzike. Boje su se preplitale, oblici stvarali, i tako je oslikala platno svog uma jednostavnim, oštrim i nežnim formama, stvarajući svet odeven u njene ideje. Dok je stvarala, Keti je sebe zamislila u ulozi muškarca, a kolekciju odlikuje preplitanje grubog, oštrog i nežnog, lepršavog; smenjivanje nabora i jasnih linija; poigravanje teksturama; igra svetlosti i boje; istovremena smirenost i razigranost; sklop muževnosti i ženstvenosti; te težnja ka jednakosti.
Ljubica Dolašević
Ljubica Dolašević je inspiraciju za novu, žensku kolekciju brenda Ianthe Clothing, predviđenu za sezonu proleće/leto, pronašla u ljubavi između viktorijanske i gotik mode, začinjene stimpankom, koja se često viđa na svetskim festivalima, a sve češće i kod nas. Ljubica mračnu estetiku doživljava na poseban, elegantan i sofisticiran način i ovom revijom pokušava da nam dočara svoje shvatanje "tame". Estetici doprinosi i "Pumpkin Workshop", radionica za izradu kostima, koja elemente gotske arihitekture upotrebljava za izradu unikatnih modnih detalja koji su pažljivo ukombinovani sa odevnim komadima od čipke, satena, pliša i kože u crnim, ljubičastim i zelenim tonovima.
A.Revolver – gosti iz Hrvatske
Prva, jedinstvena kolekcija rodno neutralne mode za sezonu proleće/leto. Koncept brenda A.Revolver je azijska androgenost. Cilj je da odeća odaje utisak samopouzdanja, nezavisnosti i originalnosti. Kolekcija je namenjena svima koji ovu ideju kao takvu prihvataju, tako da termin "gender" ovde nije prisutan. A.Revolver krojevi komuniciraju u društvenom prostoru elementima avangarde, minimalizma, asimetrije i monohromije koji daju apokaliptični doživljaj pomoću kojeg takva odeća prevazilazi sve stereotipe.
MyauMania – gosti iz Hrvatske
MyauMania "Mori Girl Magic" kolekcija za proleće 2014. predstavljena je u saradnji s Ada Acid rogatim ukrasima za glavu. Kolekcija je inspirisana romantičnim japanskim odevnim stilovima mori girl, otome kei i lolita modom, buđenjem prirode, bajkovitim krajolicima i magičnim stvorenjima. U kreacijama prevladavaju prirodne boje, pretežno bež i bela, te slojevitost, asimetrija i spontanost, motivi biljaka i životinja kao što su rascvetane grane, ruže, ptice i bubamare. Najveći deo kolekcije stvoren je na reciklažnom i štedljivom principu, tako da su korišćene zavese i tkanine sekond hend porekla i restlovi materijala.

20:30h – Projekcija filma: „Space Pirate Captain Harlock“
Režija: Šinđi Aramaki
Produkcija: Toei, 2013.
Trajanje: 115 minuta

Kapetan Harlok, svemirski putnik, šarmer, gusar, potomak nemačkog pilota iz Drugog svetskog rata, borac za pravdu i romantični junak iz mašte velikog Leiđi Macumotoa (za dublji uvid u ovu legendu japanske animacije izvol'te posetiti Scarfingerovo predavanje), poslužio je kao idol čitavim generacijama fanova koji su maštali o tome da će biti Harlok kad porastu. Kapetan Harlok je pre svega častan čovek bez straha i mane, koga su prljave političke intrige naterale da napusti domovinu i odmetne se međ' gusare ne bi li imao od čega da živi (ali, naravno, pljačka samo one koji su to zaslužili). Putujući morem zvezda, Harlok oko sebe pabirči posadu najrazličitijih čudaka skupljenih s koca i s konopca, i upada u avanture kakve su bile moguće samo tih davnih 70-tih.
Film „Space Pirate Captain Harlock“ snimljen je 2013. godine s neviđenim budžetom za japansku animaciju, i predstavlja pokušaj da se ovaj klasični heroj približi novim generacijama fanova. Animacija je besna (ovako dobar 3D CGI nije viđen još od „Final Fantasy VII: Advent Children“), Harloku glas daje filmski srcelomac Šun Oguri, a akcione scene režirane su tako da imate utisak da ste u sred svemirskih bitaka. Bilo da ste anime veterani koji žele da osveže svoju nostalgiju, ili da pripadate novim naraštajima koji nikada ranije nisu čuli za Macumotoa, novi „Captain Harlock“ je sigurno film na koji želite da bacite pogled.

Game Room
14h-19h - Open gaming
Posetiocima će na raspolaganju biti igre i oprema, za bleju, opušteno igranje i zagrevanje za turnire. 
Нема коментара:

Постави коментар