18 јун, 2014

Japanizam 2014: Program za drugi dan

DAN DRUGI: PETAK, 5. JUL

Bioskopska sala Doma omladine

13h - Kreativna radionica: Origami
Reč origami potiče iz japanskog jezika, a odnosi se na veštinu savijanja lista papira da bi se dobio željeni oblik, pri čemu papir nije dozvoljeno seći ni lepiti. Iako je poreklom iz Kine, origami svoj procvat doživljava u Japanu u 6. veku. U to vreme, bavljenje ovakvom vrstom hobija sebi su mogli da priušte samo bogati, jer je papir bio dragocen i redak. Origami je često upotrebljavan na raznim svečanostima: venčanja, čajna ceremonija... Čak su i samuraji su koristili origami prilikom razmene poklona. Danas se origami upotrebljava u različite svrhe: od dekoracije stana, preko ukrasa za jelku, do unikatnog nakita, pa se tako ova veština može slobodno svrstati i u primenjenu umetnost.
Pored modernih dizajna savremenih origami majstori, postoji i oko hiljadu modela koji se smatraju tradicionalnim origamijem.  Neke od tih modela, uz pomoć dijagrama i tutorijala, izučavaćemo na ovoj kreativnoj radionici. Vaš predavač je Danijela Grujić, poznata i kao Dani Origami, dama koja predvodi origami sekciju u klubu Sakurabana.


14:30h - Kreativna radionica: Body Painting
Da li ste nekada videli kosplejere u savršenim kostimima koji toliko prianjaju uz telo da deluju kao da ih je neko naslikao na njima? E pa, verovatno i jeste – body painting, kao veština kreativnog oslikavanja tela specijalnim bojama, već godinama je neizostavan element filmske šminke, modnih pisti ili marketinške industrije, a u poslednje vreme u ove vode se sve radije upuštaju i kosplejeri. Maja Marić, body painting majstor, i njena asistentkinja pokazaće vam u okviru ove kreativne radionice na koji način da se prihvatite oslikavanja svoga tela u kosplejerske svrhe, a fokus bi bila teška specijalna šminka čiji je cilj da vam stvori iluziju „manga očiju“. Ako gajite ma kakve kosplejerske ambicije, ovo ne želite da propustite!
16h – Predavanje: Moderna japanska muzika
Publika Japanizma je već imala prilike da se uveri da je Juićiro Omori-san, ataše za kulturu Abasade Japana u Srbiji, vrstan poznavalac i pop-kulture svoje domovine – njegovi izleti u poznate anime franšize u predavanjima na najrazličitije teme do sada su uvek nailazili na ovacije posetilaca. Na ovogodišnjem Japanizmu, Omori-san će  posetiocima predstaviti priču o istorijatu japanske pop-muzike (je l'te, takozvanog J-popa) i provesti ih od korena glavnih žanrovskih pravaca do savremenih muzičkih trendova, iz jedinstvene perspektive nekoga ko je odrastao u Japanu.

17h – Predavanje: Japan iz prve ruke
Dvoje diplomiranih japanologa i stipendista vlade Japana, koji su nedavno imali prilike da posete ovu zemlju, preneće posetiocima Japanizma svoje utiske.
17h - Planeta Japan
Slobodan Jajić će  pokušati da zainteresovanima približi Japan pričama i slikama iz svakodnevnog života, uz poseban osvrt na to zašto se ova zemlja često doživljava kao druga planeta.
17:20h - Japan uživo
Nataša Đermanović će pričati o svojim iskustvima iz Japana, uz naglasak ne samo na Tokio i okolinu, već i na svoja putovanja po ovoj zemlji, eksperimentisanja sa hranom i aikido kao sport.

18h – Susret s gostima: Cosfighters, kosplej grupa iz Mađarske
Iz susedne Mađarske nam dolazi kosplej grupa Cosfighters, koji se ističu ne samo po tome kako rade svoje kostime, već pre svega po nastupu, odnosno činjenici da se bave gotovo kaskaderskim rekonstrukcijama poznatih akcionih scena iz naslova kao što su „Assassin's Creed“, „Star Wars“ ili „The Matrix“. Cosfightersi – ili, srpski rečeno, Kosfajtersi – objasniće vam kako su se opredelili za ovu vrstu kospleja i kako se njihovi nastupi željno iščekuju na brojnim evropskim konvencijama, podeliće sa vama priče o dosadašnjim poduhvatima i planovima za buduće fandome, i dati savete kako da zapravo izvedete akcione scene dok se takmičite na pozornici, a ne da ispadne da mašete mačem besciljno k'o da terate muve.
Gosti su takođe najavili i svoje goste, tako da se spremite za još iznenađenja.

19:30h – Susret s gošćom: Martina Križanić, modni kreator, sociolog i ekspert za Harađuku kulturu
Martina Križanić diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine, a svoju prvu knjigu objavljuje 2013. pod nazivom „Slatko lice pobune: Ženstvenost, infantilnost i konzumerizam japanske Harajuku kulture kao izraz otpora prema tradiciji i patrijarhatu“ u sklopu sociološke biblioteke izdavača Jesenski i Turk. U svom radu bavi se postmodernističkim teorijama životnog stila i identiteta, a te interese izražava i u praksi od 2012. putem modnog brenda MyauMania fokusiranog na japansku uličnu modu i subkulture te njihov feministički, umetnički i performativni potencijal.
Martinin MyauMania brend ćete videti još koliko prvog dana Japanizma, na našoj reviji, a u petak uveče raspričaćemo se sa njom o tome kakav se to društveni bunt krije iza naoko bezazlenih slojeva čipke, pastelnih boja, šeširića i kovrdža. Posebno ćemo se osvrnuti na uticaj subkultura iz Harađujukua na mlade u čitavom svetu, jer se zahvaljujući proizvodima pop-kulture ovi modni trendovi šire planetom poput šumskog požara. Sigurni smo da će mesta u publici biti ispunjena lolitama i ostalima koji se ugledaju na Japan kada je reč o odevanju, te ih pozivamo da na ovaj svojevrstan modni susret dođu u svojoj najboljoj garderobi.

21h - Projekcija: „Haunted Academy“
Režija: Rjosuke Nakamura
Produkcija: Sunrise, 2012.
Trajanje: 110 minuta

Početak školske godine doneo je odeljenju jedne gimnazije u Kamakuri i novog učenika. Tajanstveni Rjoići je naočit, harizmatičan i nadasve popularan, i na prvi pogled i nije tako neobično što celokupan školski život počinje da se vrti oko njega. Međutim, uskoro postaje izvesno da Rjoići ne samo što manipuliše drugim učenicima u svoju korist, već pri tom ima i krajnje zlokobne namere, a kako se čini, i natprirodne moći. Momak po imenu Seki, koji jedini odoleva šarmu pridošlice, na sebe preuzima da raskrinka uljeza – i tu počinje zapetljana avantura o telepatiji, putovanju kroz vreme, i ružičastom nebu punom oblaka koje je postalo jedan od najlepših prizora u savremenoj japanskoj animaciji.
Studio Sunrise prevashodno je poznat po komercijalno izuzetno uspešnim TV serijama (između ostalog, čedo ove kompanije je i franšiza „Mobile Suit Gundam“, o kojoj će prilično biti reč na ovom Japanizmu). Tek nedavno su se bacili na produkciju originalnih bioskopskih filmova krupnog kalibra, i „Haunted Academy“ je deo tog poduhvata. Visokobudžetne animacije koja se snažno oslanja na estetiku Makota Šinkaija, ova zabavna avantura je pitak letnji hit za široku publiku.


Game Room
13-15:30h – Open gaming
Posetiocima će na raspolaganju biti igre i oprema, za bleju, opušteno igranje i zagrevanje za turnire. Turniri iznenađenja nisu isključeni.
16h – Dan za mini turnire
Gejmeri će drugog dana Japanizma imati prilike da se oprobaju u mini turnirima, i odmere snage u brzim, dobro organizovanim duelima. Igre na repertoaru su „J Stars Victory“ i „Mortal Combat“. Valja napomenuti da su ovoga puta pobednicima obezbeđene znatno impresivnije nagrade nego prethodnih godina, zahvaljujući Sakurabaninoj saradnji sa Computerlandom.
Нема коментара:

Постави коментар