21 јун, 2014

Japanizam 2014: Program za četvrti danDAN ČETVRTI: NEDELJA, 7. JUL

Bioskopska sala Doma omladine

12:30h – Radionica: Ninđucu

Ninđucu - borilačka veština kojom se služe ninđe - obavijena je velom misterije, i stoga se često javlja u brojnim ostvarenjima japanske pop-kulture (a bogami i ne samo japanske). Na ovogodišnjem festivalu publici ponovo predstavljamo naše stare prijatelje, klub borilačkih veština Buđin, domaće sportiste koji su krenuli putem ninđi. Ako nikada do sad niste uživo videli kako se kunoići – ninđe lepšeg pola – služe lepezama kao smrtonosnim oružjem, onda ovu radionicu ne želite da propustite,  posebno što ekipa iz Buđina rado uključuje i publiku u demonstracije svojih veština.

14h - Revija izvođača
Nova tradicija na Japanizmu jeste revija izvođača – kao uvod u nedeljni program, kratkim nastupima predstaviće vam se plesne trupe, reperi, pevači, svirači, komičari i ostali čiji će vas šou provesti kroz pop-kulturu Japana, od uličnog plesa i muzike, do omaža slavnim anime naslovima.
Kompletan spisak izvođača će biti objavljen naknadno.

18h - Kosplej defile
Do sad smo dobro naučili šta je kosplej, najiščekivaniji događaj svakog Japanizma: specifičan maskenbal inspirisan likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija, jer se ova ideja iz Japana brzo prenela i na ostatak sveta. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej defile pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.
Kao što ceo svet već zna, od prošle godine Sakurabana poseduje eksluzivni partnerski ugovor sa londonskom konvencijom MCM Comic Con, te će pobednik našeg kosplej takmičenja ići kao predstavnik Srbije na evropsko prventsvo u Englesku, EuroCosplay Championship, koje se svake godine održava u oktobru.
Pošto londonska pravila propisuju da takmičari moraju biti stariji od 18 godina, kosplej će ići u dva dela. Prvo nastupaju juniori, koji se nadmeću za simbolične nagrade, a onda kreće seniorsko takmičenje čiji će pobednik putovati u London.
Očekujte spektakl – i neka najbolji pobedi.

20h - Svečana dodela nagrada
Predstavnik Ambasade Japana u Beogradu – verovatno čak i ambasador lično - dodeliće prigodne nagrade najboljim učesnicima na kospleju, kao i autorima najboljih radova na izložbi.

Od 20:30h pa dok ne padnemo mrtvi – Žurka
Kao i svake godine, Japanizam se završava žurkom. DJ Haseo će puštati odabrani J-pop (i J-rock i anime OST-ove i svašta još nešto).Нема коментара:

Постави коментар